Het doel van een schutterij in de vroegere jaren was het beschermen van de bevolking en het dorp.
De huidige schutterijen hebben als doel het op culturele wijze organiseren van festiviteiten, zoals schuttersfeesten in de eigen dorpsgemeenschap en concoursen Tijdens deze concoursen bezoeken de omliggende schutterijen elkaar en nemen het onderling tegen elkaar op tijdens de schiet-, vendel-, en bielemanwedstrijden. Dit alles onder het devies: Broederschap, Trouw en Dienstbaarheid.
Bielemannen:
De bielemannen liepen vroeger met de (katholieke) processies voorop om de door protestanten opgeworpen versperringen te verwijderen. Ook in Groessen is het nog gebruik om tijdens de kermis symbolische barricades op te werpen, die de bielemannen dan verwijderen alvorens het schuttersfeest / de kermis kan beginnen. Deze barricades worden door de buurtschappen opgeworpen onder de door hen gebouwde erebogen die het dorp op dat moment sieren
Marketensters:
Een marketentster was een vrouw die een leger volgde en gerechtigd was waren aan de soldaten te verkopen zoals drank, voedsel en kleine benodigdheden voor het dagelijks leven. Drank verkochten marketentsters uit het typische marketentstervaatje dat ze op de heup droegen. In kampen en kazernes dreven ze vaak een soort café. In de permanente kazernes van de legers tijdens de latere negentiende eeuw dreven de marketentsters de soldatenkantine en verrichtten soms ook werkzaamheden als het wassen en onderhouden van de kleding van de soldaten. In de negentiende eeuw werd in het Nederlandse leger de functie van marketentster aan strikte regels gebonden. Zo werd onder andere bepaald dat de marketentster getrouwd moest zijn met een lid van het onderdeel. Ook werd vastgelegd wat zij mocht verkopen en tegen welke prijs. Naast een uniform dat een sterke gelijkenis vertoonde met dat van haar eenheid, kreeg de marketentster ook een penning waarop haar naam en het legeronderdeel was vermeld. Het Nederlandse leger kende nog tot in de twintigste eeuw marketentsters. Daarna werd hun functie overgenomen door de kantinedienst. De Koninklijke Landmacht maakt bij ceremoniële gelegenheden nog gebruik van marketentsters. Sinds 1973 hebben de Nederlands-Limburgse en Gelderse schutterijen weer officiële marketentsters in uniform, die ook aan wedstrijden deelnemen. En sinds september 2023 heeft Schutterij EMM Groessen ook een afdeling marketensters.